Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni - prima ediţie



Sunteţi implicaţi în proiecte privind dezvoltarea şi identitatea Uniunii Europene? Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul Internaţional Charlemagne din Aachen invită tineri cu vârste între 16 şi 30 de ani să participe la prima ediţie a „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni“. Trimite-ţi cererile de înscriere la Biroul de Informare al Parlamentului European din ţara dumneavoastră! Competiţia este deschisă până pe 8 februarie 2008.

„Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” se acordă proiectelor care promovează înţelegerea europeană şi internaţională, favorizează dezvoltarea unui sentiment comun de identitate europeană şi de integrare. Aceste proiecte vor fi modele pentru tinerii care trăiesc în Europa şi vor oferi exemple concrete de viaţă europenilor care trăiesc în cadrul aceleiaşi comunităţi.

Cine poate candida?

Cetăţenii sau rezidenţii din cele 27 state membre ale Uniunii, cu vârste între 16 şi 30 de ani, se pot înscrie în competiţie, individual sau ca membri ai unui grup. Competiţia se va desfăşura în toate limbile oficiale ale Uniunii. Proiectul cu care vă înscrieţi trebuie să fie deja în curs de derulare.

Proiectele pot consta în organizarea de evenimente pentru tineret, schimburi de opinii între tineri sau comunicări pe teme europene, prin intermediul internetului. Cererile de înscriere sunt disponibile pe site-ul Parlamentului European, pe site-urile Birourilor de Informare ale Parlamentului European din statele membre şi pe site-ul premiului Charlemagne. Detalii complete, regulile competiţiei şi formularul de înscriere sunt menţionate în link-urile de mai jos.

Procedura de selecţie

Cele mai bune proiecte, în număr de trei, vor fi selectate în două etape. În prima etapă, jurii naţionale formate din cel puţin doi deputaţi europeni şi un reprezentant al unei organizaţii de tineret vor selecta până la 14 martie 2008 un câştigător naţional din fiecare cele 27 state membre.

În cea de-a doua etapă, un juriu european format din trei deputaţi europeni, Preşedintele Parlamentului European şi patru reprezentanţi ai Fundaţiei pentru Premiul Internaţional Charlemagne din Aachen vor selecta până la 4 aprilie 2008 trei câştigători finali, din cei 27 câştigători naţionali aleşi.

Premiile pentru cele trei proiecte câştigătoare

Premiile pentru cele trei proiecte câştigătoare vor consta în 5.000 euro, 3.000 euro, respectiv 2.000 euro, şi vor fi acordate de Preşedintele Parlamentului European şi un reprezentant al Fundaţiei pentru Premiul Internaţional Charlemagne din Aachen. Cei trei laureaţi vor fi invitaţi să viziteze Parlamentul European în mai 2008.

În afara premiilor acordate pentru cele trei proiecte câştigătoare, reprezentanţi ai celor 27 proiecte naţionale selectate vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a premiilor, la Aachen, Germania, pe 29 aprilie 2008.

Competiţia este deschisă până la 8 februarie

Mai multe informaţii :
Formularul de încriere
Premiul Charlemagne (în engleză)

No comments: