Concurs de Mărţişor de la HotNews şi o istorie cu implicaţii poltice ale cromaticii unui mărţişor, altfel spus, ce pana mea!

Click here for my posts in English or go here for you to get more details about INconstantIN!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mai sunt cinci zile până la împărţirea de mărţişoare, singura sărbătoare care nu poate fi sugrumată de consumerismul teribil al satului global. Eu chiar aştept 1 martie, pentru că îmi place să primesc mărţişoare şi să o văd şi pe maica-mea venind plină de însemne abl-roşii dăruite de copii la şcoală...

A propos de mărţişoare, mi-am adus aminte de o întâmplare politico-hilară. În 2005, în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul Republicii Moldova eu o făceam pe interpretul-traducătorul cu doi observatori de lungă durată de la OSCE. Mda, ce vremuri de preaplinuri financiare... Începusem să lucrez cu ei pe la mijloc de februarie. De 1 martie, soră-mea îmi dăduse un mărţişor super-drăguţ, dar cu o mică problemă de ordin ideologic. Avea un fel de pană ataşată, dar nu asta era partea problematică din mărţişor, chiar dacă cineva ar fi putut-o lua ca o aluzie subtilă la numele lui Vladimir Voronin:D. Problema consta în culoarea penei în cauză: oranj.

Cine nu ştie, pe atunci principalele partide politice din Republica Moldova îşi împărţiseră spectrul cromatico-politic în 3: comuniştilor roşu, desigur, celor de la Alianţa "Moldova Noastră"-galben, iar oranjul rămăsese celor de la Partidul Popular Creştin Democrat care se visau autori de revoluţii similare celor din Ucraina lui Iuşcenco şi România lui Băsescu. Pe atunci, eu încă mai aveam simpatii pro-PPCDiste, deşi din ce în ce mai atrofiabile, aşa că am decis să păstrez mărţişorul cu tot cu pană. Prima reacţie a observatorilor OSCE a fost: What's that? Le-am explicat faza cu "mărţişorul" şi le-am spus că nu scot pana oranj pentru că e cadou de la soră-mea. Nu prea le-a plăcut celor doi, dar nu au zis nimic.

Partea funny e că în ziua respectivă am mers în Floreşti, un orăşel din nordul Moldovei, la filiala locală a AMN, galbenii. Nu le-a trebuit prea multe invitaţii oamenilor să mă ia la întrebări cu privire la culoarea penei mele:), le-am explicat, ei au acceptat explicaţia râzând mai mult sau mai puţin forţat...

A doua zi am mers la primăria din Bălţi, capitala de nord a Moldovei, dominată masiv de comunişti, roşii. Le-am explicat şi ălora faza cu pana.

Totuşi, în a treia zi am renunţat la mărţişor, nu de alta dar sărmanii observatori se simţeau jenaţi atunci când discuţia pornea mereu de la pana mea, iar eu obosisem de la atâtea explicaţii cu privire la cromatica mărţişorului primit de la soră-mea. Am zis sus şi tare, ce pana mea!, şi am scos mărţişorul forţat de acele circumstanţe vitrege de natură politică şi nu numai:D!

Ah, da, eram să uit, concursul de mărţişor de la HotNews spune următoarele:

Baba Dochia se pregateste sa-si lepede cojoacele, iar HotNews.ro s-a gandit sa te apare de rele oferindu-ti un martisor si un cartisor daca stii in ce perioada se tine Targul de martisor la Muzeul Taranului Roman. Scrie-ne la concurs[at]hotnews.ro raspunsul corect, pana pe 29 Februarie ora 17.00, si poti castiga prin tragere la sorti unul dintre cele 20 de premii.

4 comments:

DORina said...

N ai pastrat martisorul,nu?
Era buna o poza cu pana in cauza:))

INconstantIN said...

Bat ov corz!:)

Anonymous said...

Pentru 1 si 8 martie La multi ani doamnelor si domnisoarelor, sa ne bucuram de venirea primaverii...

Si ca sa imi aduc aportul cu niste poze deosebite... am pregatit o sectiune speciala pe site-ul meu:

http://www.avatarul.ro/1-8martie/

sper ca va place...

toate cele bune..

kriss

INconstantIN said...

Ne place, Kriss, cum sa nu ne placa!:)