Să vă uitaţi la eclipsa de lună

Click here for my posts in English or go here for you to get more details about INconstantIN!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In data de 20 spre 21 februarie curent va avea loc prima eclipsa a anului 2008 vizibila şi în Moldova. Aceasta va fi ultima eclipsa totala de Luna a deceniului intai din secolul XXI. Urmatoarea eclipsa totala este preconizată tocmai pentru 15 iunie 2011. Potrivit Ziua, eclipsa totala de Luna va putea fi observata din mai multe locuri de pe glob, cum ar fi: America de Nord si America de Sud, Groenlanda, Europa si Africa.

Durata totala a acestei eclipse va fi de 50 minute, timp in care Luna se va gasi in totalitate in conul de umbra al Pamantului, avand o culoare rosiatica. Culoarea Lunii la o eclipsa totala depinde foarte mult de starea atmosferei si de compozitia chimica a acesteia.

Aceasta eclipsa face parte din ciclul Saros 133, avand numarul 26 din ciclu. Acest cicl este relativ "tanar" el incepand in anul 1557. Maximul va fi atins in anul 2170 la data de 30 mai cand eclipsa totala va dura 1 ora si 42 de minute si va putea fi observata si din Romania. Ciclul va dura pana in anul 2819.

5 comments:

Anonymous said...

Nu trebuie de scapat asa eveniment :)

INconstantIN said...

Aha, doar ca eu m-am grabit cu acel "diseara", e, de fapt, poimaine:D!

Zaraza26 said...

Varianta corecta: Nu trebuie scapat asa eveniment :)

INconstantIN said...

Itsme, "de" stood for "deh", de fapt:D.

Anonymous said...

Multumesc itsme!
N-am fost atent...