FALSUL REFERENDUM ilegal al kosovarilor maghiari, desfiintat stiintific

Dupa trei zile de cercetari la fata locului, presedintele Romaniei Traian Basescu a plecat azi dimineata din zona unde se doreste, de catre unii unguri, reinfiintarea Regiunii Autonome Maghiare staliniste cu numele preschimbat "istoriceste" de "Tinutul Secuiesc". Presedintele Basescu le-a explicat agitatorilor anti-Romania ca nu vor obtine o autonomie mai mare ca la Calarasi, de exemplu.

Cu toate acestea, in sprijinul revendicarilor lor, extremistii maghiari, condusi de Szasz Jeno, primarul din Odorheiu Secuiesc si sef al contestatului Partid Civic Maghiar, au prezentat presedintelui inclusiv rezultatele unui referendum ilegal si fals condus in judetele Harghita, Covasna si Mures.

Civic Media va prezinta lucrarea CENTRULUI EUROPEAN DE STUDII COVASNA – HARGHITA, realizata de dr. Ioan Lăcătuşu si av. Ioan Solomon, intitulata UN FALS „REFERENDUM" PENTRU IMPUNEREA UNEI AUTONOMII ANACRONICE DEJA EXISTENTE, care prezinta in detaliu toate incalcarile legii de catre sustinatorii unei "solutii" Kosovo in Romania. De mentionat ca pentru "precedentul Kosovo" militeaza in egala masura UDMR si PCM, "ulii si promumbeii" comunitatii maghiare din Romania.

Potrivit presedintelui, "a vorbi in cadru neconstitutional, a face solicitari neconstitutionale intr-un astfel de moment nu face decat sa arate ca cei care fac astfel de declaratii au orice dorinta, numai aceea de buna intelegere in Romania nu". Gasiti lucrarea Centrului European de Studii Harghita-Covasna, in varianta integrala, in format PDF, la baza textului de mai jos.

14 comments:

Mircea-Gabriel said...

Eu nu prea înteleg de ce nu le-am da secuilor autonomie ? Vrem nu vrem ei sunt majoritari in judetele alea doua. Gagauzii au autonomie in R.Moldova, bascii in Spania, etc. Ce este rau in asta ? Ba din contra i-am mai calma pe secui ...

DORina said...

Calarasi?!LOL:))
Pai daca ar fi sa urmam nelamurirea/indemnul lui Mircea Gabriel si sa acordam autonomie asa usor Calarasiul ar avea sanse destul de curand (insemnand totusi cativa zeci de ani curandul asta:D), comunitatea rroma este fff bine reprezentata numeric p acolo:))

ps: stiti vorba cu dai un deget si ti se ia toata mana:D?

INconstantIN said...

Mircea, na ca ti-a raspuns DORina:D Tu esti darnic pentru ca esti in Quebec si ti se rupe de teritorialitatea Romaniei:)) Cu gagauzii e altceva, Turcia lor e prea departe pentru a incerca o alipire a teritoriului respectiv, cu Covasna si Harghita dimpotriva!

Mircea-Gabriel said...

Din contra, simt mai romênste ca niciodata ! :)

Pai da, nu prea vad eu cum 2 judete din centrul României pot fi alipite Ungariei. Si apoi autonomie este una, indenpendenta este alta !

Anonymous said...

De ce sa dai autonomie cuiva care nu o merita? Si ce daca is multi... ei traiesc in Romania si punctum, vor autonomie, Ungaria e cu portile deschise. Sant multi romani in Spania, in Italia etc. dar nu cer autonomie, nu? Cui nu ii plac regulile si legile tarii poate sa plece pe meleagurile natale, daca are casa, masa etc la care nu poate renunta, atunci sa se smereasca si sa traiasca respectind valorile tarii in care traieste.

Mircea-Gabriel said...

Pai nu e chiar asa Vooltor. Românii din Spania si Italia nu-s toti adunati intr-un loc si nu locuiesc pe meleagurile acelea de sute de ani !

In plus, Ceuasescu a incercat colonizarea tinutului cu românii (în special moldoveni deoarece rata natalitatii in Moldova era mult mai mare ca-n Transilvania). Acum românii de acolo tipa peste tot ca nu le sunt respectate drepturile si ca nu au bulevard in Covasna care sa se numeasca Stefan cel Mare (ca-n orice alt oras din tara) :)))

INconstantIN said...

Mircea, este evident ca gandim diferit. Frankel, un om mult mai destept ca mine, vorbea la un moment dat de 2 tipuri de interes national de care ne vorbea noua unul din putinii profi din viata mea care mi-au placut cu advarat, dl Petre, prof la UniBuc si fost consilier al lui Constantinescu:

1. Interesul aspiraţional bazat pe trecut care exercita o presiune directa asupra prezentului.

2. Interesul operational care se refera la prezentul imediat, adica ceea ce poate face un stat in circumstantele date cu resursele existente la moment.

Este evident ca intre cele doua, eu si vultoor alegem prima varianta, iar tu a doua. E si normal, data fiind conditia noastra de, vorba marelui Paul Goma, "exilati in propria tara" cu atata mizerie in jur venita de la rasarit de care nu cred ca vom mai scapa vreodata.

Mircea-Gabriel said...

eu înteleg perfect pozitia voastra si sunt de acord cu voi ! Dar intr-adevar cred ca aceasta problema trebuie adordata nmmai pragmatic autonomia secuii o vor capata pâna la urma (lobby-ul unguresc este incredibil de puternic, chiar aici in Canada :))). De asemenea daca vreodata R. Moldova se va uni cu România , faptul ca gagauzii au autonomie va impune egalitate de tratament pentru secui. Asa ca mai bine sa le o dam noi inainte de a o obtine ei prin alte mijloace.

Stiu cum este sa fii strain în tara neamului tau. 3 dintre bunicii mei sunt nascuti in afara frontierelor de azi ale Romaniei (2 sunt basarabeni, iar 1 este aromân din Albania -(fârserot) Hhihihi, acum stii de ce tin eu cu Kosovo-ul, pt ca am rude in Albania :)))

INconstantIN said...

Inteleg ca esti in relatii foarte bune cu Hagi, Zicu si Becali:D!

Mie imi plac foarte mult aromânii/armânii. Am citit câte ceve despre istorie şi civilizaţie. Cel mai mult îmi place imnul-blestem, mi se pare absolut extraordinar!

Cred că e cel mai teribil sentiment posibil acesta de "străin la tine acasă", de aceea încerc să fac tot posibilul să plec de aici, deşi e destul de greu ţinând cont de faptul că părinţii, soră-mea, nepoţeii mei sunt aici... Hai că devin sentimental!:D

Acum înţeleg eu că tu de fapt pledai cauza Albaniei Mari:))!

Mircea-Gabriel said...

Nu sunt în relatii cu niciunul :))) De altfel, bunicul meu desi a primit pamant in Dobrogea si-a schimbat numele si s-a mutat la Izmail si dupa 1940 la Braila. Am insa un unchi cu puternice legaturi in comunitatea "machidonilor " ai carui bunici au fugit din Grecia din cauza progromorului impotriva aromânilor de la inceputul secolului trecut. El insa se pretinde grec aici in Canada, se duce la biserica greaca, etc... etc... Incredibila natura umana ! :))))

Când zici ca vrei sa pleci de aici te referi la R. Moldova sau România ?

INconstantIN said...

Pai ei pacat ca nu esti:D...Pai, il inteleg si eu pe unchiul tau, decat "tigan", mai bine grec. Nu stiu daca si in Canada s-a extins acest tip de abordare a "romani=tigani", dar parca citeam pe un alt blog al unui roman-canadian ca asa a fost cazul intr-o convorbire de-a lui cu niste colegi de serviciu.

Ambele, evident.

Mircea-Gabriel said...

Inca nu se face echivalenta tigan = român, iar tiganii nu au renume prost ci mai mult imaginea de oamani liberi, nomazi asa cum reiese din filme. De altfel vazand natiile care au invadat in ultimul timp Canada, tiganii ti se par parfum !

Singura faza despre tigani pe care o stiu a fost cand verisoara mea, cautand o bona, a intervievat o hippioata. Tipa a intrebat-o pe vara-mea din ce tara este si când i s-a zis Romania a replicat in extaz : Gypsies !!! Var-mea nu a prea înteles la ce face referire individa dar matusa mea s-a înfuriat si a dat-o pe hippiota pe usa afara ! Toata povestea mi-a spus-o var-mea la tel voind sa-si dea seama de ce reactionase maica-sa asa ! :))))

Cat despre rusinea de a fi român, asta nu se aplica în Canada - cine sustine contrariul are complexe de inferioritate ! Românii sunt foarte bine vazuti în Canada, in special în Québec datorita mai multor ambasadori precum Nadia Comaneci (inca nu au uitat-o), Lucian Bute si ceilalti boxeuri, Corneliu (un concurent de la Star Academy), Dan Hanganu - un arhitect celebru etc. De curand un prieten mi-a trimis chestia asta :

"Il y a un animateur de radio, qui s'appelle Gilles Proulx et qui est parfois très démagogue... qui n'arrête pas de dire que le Québec ne devrait accepter que des Maghrébins et des Roumains comme immigrants car ils parlent mieux le français que les Québécois (ce avec quoi je suis d'accord avec lui) et qu'en plus, ils sont très respectueux de la langue du pays d'acceuil. "

INconstantIN said...

Bine, acel blogger de care iti spuneam, spunea de un imigrant din Coreea care il facuse tigan, nu era canadian.

Tare hippioata, dar mai tare a fost matusa!!!:))

Ah, limba franceza vorbita de canadieni e o minunatie, mie imi place acel quasi-"Ţ" al lor din cuvintele cu "T".

Mircea-Gabriel said...

1. Râsul lumii, cineva imi spounea ca japonezii si chinezii ii privesc pe coreeni precum europenii pe tigani !

2. Vrei sa zici limba vorbita de catre quebecosi (Québécois) :))) caci daca le spui canadieni se supara ... desi initial acest termen era destinat exclusiv pt canadienni de limba franceza fata de ocupantii englezi.

Sa vezi ce minunata este limba lor in scris ! O perla minunata culeasa ieri : "sait à dire" în loc de "c'est-à-dire!". O duduie mi-a scris de curând "qu'elle cherche amitier !" Uneori trebuie sa citesc cu voce tare ca sa-mi dau sema ce vor sa zica ! Dar "e" oameni de treaba asa ca-mi place despre ei si cine stie, poate la un viitor referendum voi vota pro secesiune :)