La Chişinău a avut loc un marş funerar simbolic de „petrecere în ultimul drum a spiritului comunist dictatorial: O lumânare pentru spiritul comunist"

Click here for my posts in English or go here for you to get more details about INconstantIN!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Că tot vă vorbeam de acţiunea "O lumânare pentru spiritul comunist" iată şi una bucată ştire culeasă de pe Info-Prin Neo.

Susţinători ai Grupului de iniţiativă „O lumânare pentru spiritul comunist”, în mare parte tineri, au participat vineri, 22 februarie, la un marş funerar simbolic de „petrecere în ultimul drum a spiritului comunist dictatorial”, transmite Info-Prim Neo. În acest mod, organizatorii acţiunii au decis să comemoreze şapte ani de guvernare comunistă şi trei ani de la semnarea Planului Naţional de acţiune R. Moldova - Uniunea Europeană.

Acţiunea a început cu un miting. Deşi autorizaţia emisă de primarul general al municipiului Chişinău prevedea desfăşurarea acesteia în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acţiunea de protest a avut loc în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Manifestanţii au refuzat să se deplaseze în preajma Arcului de Triumf la propunerea reprezentanţilor forţelor de ordine, care au blocat accesul atât a protestatarilor, cât şi a trecătorilor în PAMN. Motivul invocat de colaboratorii de poliţie a fost că acţiunea ar dăuna programului de lucru al lucrătorilor.

Manifestanţii au scandat lozinci şi au ţinut discursuri anti-comuniste. Mai mulţi tineri au scris pe o pânză cu desenul unui sicriu inscripţii precum „Deşteaptă-te, române!”, „Noi avem drapel şi stemă, Voronin are la cap problemă”, „Ne lepădăm de Satana”, „Mai bine mort decât comunist” etc.

După mai multe încercări de a pătrunde în PMAN, protestatarii au pornit în marş spre Cimitirul Central din strada Armenească, purtând în fruntea alaiului un sicriu de carton. Participanţii la acţiune au fost forţaţi de poliţişti să circule pe trotuar. La cimitir manifestanţii şi-au propus să îngroape în mod simbolic spiritul comunist, aruncând la lada cu gunoi sicriul şi diferite elemente ale simbolisticii comuniste (secera şi ciocanul, drapelul roşu, portretul lui V. Lenin, carnetul de membrul al Partidului Comunist, cravata pionerească ş.a.).

Ulterior protestatarii s-au deplasat spre sediul Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova pentru a-şi exprima dezacordul cu declaraţiile lui Paulo Berrizi, şeful Secţiei politice, conform cărora R. Moldova a făcut progrese. „Uniunea Europeană aplică standarde duble, condamnând comunismul şi în acelaşi timp, netezind pe cap autorităţile de la Chişinău”, a declarat unul dintre protestatari. Manifestanţii au lăsat la intrarea în sediul Delegaţiei CE o coroană funerară cu inscripţia „Viitorul comunist al R. Moldova” pe panglica neagră.

5 comments:

Anonymous said...

am fost si eu la mitingul respectiv. De mult n-a mai fost asa ceva la Chisinau!

Anonymous said...

ma refer la numarul de oameni, chiar daca a doua zi (azi) in Scuarul Operei Nationale, PLDM a adunat cateva mii de oameni (dar in cazul dat a fost ceva linistit)

INconstantIN said...

Pai, stai ca nu inteleg, tu spui ca au fost multi sau putini, sau esti ironic?

Anonymous said...

spun ca au fost destul de multi (cateva sute). Adica de mult n-a mai fost atata "galagie" in Chisinau :)

INconstantIN said...

E de bine atunci:)!