De ce seful statului nu a promulgat Legea care interzice detinerea functiilor publice persoanelor cu dubla cetatenie?
Directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT, analistul politic Igor Botan, crede ca presedintele Vladimir Voronin nu a promulgat Legea care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii publice nu pentru ca ar avea puncte de vedere diferite de cele ale deputatilor. Analistul afirma ca, mai degraba, seful statului a fost determinat sa procedeze astfel gratie presiunilor externe exercitate asupra sa. El a atras atentia asupra faptului ca acest proiect de lege pune in situatii delicate mai multi cetateni ai Moldovei, care sunt si cetateni ai altor tari.
O alta explicatie pe care o are Igor Botan este ca actuala guvernare ar dori sa-i surprinda pe unii reprezentanti ai partidelor de opozitie. Adica, nepromulgand Legea, presedintele Voronin „le slabeste vigilenta”, iar in toamna, cand documentul va fi totusi promulgat, acestia pur si simplu nu vor avea la dispozitie timpul necesar pentru a trece toate procedurile privind renuntarea la cea de-a doua cetatenie.
Bulgaria a acordat basarabenilor mult mai multe cetăţenii decât a acordat România în perioada 2002-2007
Vicepreşedintele Bulgariei, Anghel Marin, a dezvăluit că, în perioada 2002-2007, circa 11.000 de moldoveni de etnie bulgară au primit cetăţenie bulgară. Etnicii bulgari din Republica Moldova reprezintă 1,9 la suta din populaţia ţării sau circa 70.000 de persoane. Potrivit Mediafax, în aceeaşi perioadă, doar 2500 de basarabeni au primit cetăţenia română.
4 comments:
In R Moldova e naspa rau! Stiu pe multi care pleaca afara pentru ca nivelul de trai e mai scazut in comparatie cu cel din Romania (din pacate). Elita Romaniei vrea pe diverse cai unirea cu R Moldova (sau macar o apropiere mai stransa), dar Rusia are alte planuri atat in privinta Romaniei cat si, mai ales, in privinta intentiilor SUA (atat via NATO cat si UE). Crezi ca tine exclusiv de vointa statului roman acordarea unui numar limitat de vize? Stii ce se intampla cand o populatie devine majoritara pe un teritoriu... Problema este cu mult mai complexa si implica influente externe atat pentru Romania cat si in cazul R Moldova...
Departe de mine gandul epuizarii problemei relatiei dintre MD si Ro intr-un post care vorbea doar numarul de cetatenii acordate, un indiciu si el, totusi, independent de Bruxelles si Washington, lucru reiterat in repetate randuri...
Si nu ai dreptate, in R Moldova nu e naspa rau, esti, eufemistic vorbind, multe prea permisibil ca descriptie atunci cand spui asta:).
Oricum, ai perfecta dreptate atunci cand spui ca suntem sub vremuri si actori mult mai importanti decat cei de pe-o parte si de pe alta a Prutului, Kosovo e un exemplu in plus!
Noi, cetatenii moldoveni nu avem demnitatea de cetatean. Ne temem sa fim stapani la noi acasa...
Ii dau dreptate lui Oazu Nantoi.
Trist si adevarat!
Post a Comment