Secuii speră ca independenţa Kosovo să accelereze autonomia Ţiutului Secuiesc

Click here for my posts in English or go here for you to get more details about INconstantIN!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a confirmat ieri că independenţa provinciei din sudul Serbiei va fi proclamată duminică. Abia aştept să văd ce se întâmplă.

A propos, se pare că am avut dreptate atunci când spuneam că independenţa Kosovo va crea un precedent periculos pentru celelalte regiuni secesioniste. nu de alta dar cei la Consiliul Naţional al Secuilor au şi declarat deja că Kosovo, un precedent care trebuie să accelereze autonomia Ţinutului Secuiesc (cacofonie meritată).

P.S. Văd că lumea e chiar preocupată serios de problemă, Good question to ask! Sper că nu aceluiaşi Internet surfer îi aparţin şi restul de căutări:D!

kosovo mdro.blogspot.com

13 comments:

Mircea-Gabriel said...

Eu nu prea inteleg de ce sa nu dam autonomie Tinutului Secuiesc ? Au mai avut-o si pe vremea lui Gh Gheorghiu Dej si nu a murit nimeni din chestia asta ! Scandalul in Kosovo a inceput tocmai de la anularea autonomiei provinciei in 1989 de catre Sârbi !

INconstantIN said...

Iti raspund printr-un fragment de articol:

Natiunea autonoma a "inaintasilor"

Ideea comunitatii superioare, fauritoare de civilizatie in "bazinul carpatic", samavolnic tinuta sub tutela, apare constant in presa de limba maghiara: "Din 16 decembrie 1989 in Transilvania si Partium a incetat orice motiv legal pentru ca noi sa fim tinuti sub tutela...Inaintasii nostrii au trait in aceste tinuturi din 896 pana in 1920 ca natiuni autonome. Ca urmare a investitiilor lor pe aceste meleaguri, in Ardeal si in Partium au luat fiinta sate, orase, a inflorit agricultura, industria, comertul.. este legitima pretentia comunitatii etnice maghiare din Ardeal si Partium sa i se restituie statutul de drept, dobandit de-a lungul istoriei... Noi, maghiarii din Ardeal si Partium, avem documente scrise care dovedesc ca timp de 1000 de ani pe aceste teritorii am fost natiune, acesta este statutul nostru de drept".
(Erdely Magyarsag, 8, 1991)

Pe acest concept, de natiune dezvoltata separat, in afara societatii romanesti, si-a intemeiat UDMR-ul ideea ca Romania nu este stat national, ci o societate plurinationala in care grupul etnic maghiar reprezinta o societate distincta cu drept de organizare propriu si autonom fata de institutiile statului. Mai mult, dupa cum reiese din autodefinirea ca subiect politic, atribut propriu statelor, UDMR ravneste, calitatea de autoritate statala autonoma, rezultatul purtand titlul de secesiune si implicand redesenarea frontierei interne.

Avertisment Raoul Sorban

Raoul Sorban, ardent om de cultura ardelean scria cu ani in urma : "Culorile politice pe care le-a schimbat statul ungar intre timp, n-au modificat in nici un fel continutul doctrinei ungarismului, care isi arata esenta chiar si atunci cand ea imbraca hainele teoretice ale Casei Europei."

Mircea-Gabriel said...

Vrabia Mihai Viteazu (vrabia malai viseaza) ! Eu le-as da autonomie in alea doua judete ale lor asa ca sa arat lumii cat de toleranta e România. E clar ca mai mult nu pot sa obtina. De ce ? Pentru ca in Transilvania maghiarii nu mai reprezinta decat 22% din totalul populatiei. Si sunt in declin : natalitatea mai mica ca a românilor, imigrare spre Ungaria, casatorii mixte ! Sunt ultimele sfortari ale lor. Problema in viitor o vor reprezenta tiganii !

INconstantIN said...

Atunci, de ce sa nu facem acelasi lucru si in Dobrogea, sau de ce sa nu fim toleranti si cu lipovenii, sa le dam si lor niste autonomie acolo?:D

Mircea-Gabriel said...

La ultima verificare in Dobrogea Românii sunt majoritari :) Lipovenii au si ei cateva sate in Delta, ce autonomie sa le dai ? In Harghita si Covasna secuii sunt majoritari (peste 70%). Acum doar nu o sa crezi ca o sa-si ia judetele alea 2 din centrul României si o sa le alipeasca la Ungaria ? :) Da-le ce vor si apoi sa vedem daca pot sa se mai planga ! (daca Tokes o sa ne mai acuze de genocid cultural la adresa maghiarimii !) :) Interventia NATO in Kosovo a fost posibila datoriata faptului ca albanezii s-au plans de abuzurile sarbilor !

Eu sunt pe principiul sa le dam autonomie si apoi sa ne laudam peste tot cat de minunati si toleranti suntem ! :)

INconstantIN said...

Gandind pragmatic, ce obtinem noi din calificativul de "high tolerance" country? Sa nu uitam, totusi, dincolo de discutii sunt niste oameni carora scenarii de genul "what if..." nu li se par deloc amuzante! Mai tii minte Targul Mures din anii 90?

Mircea-Gabriel said...

Normal ca mai tin minte Targu-Mures din martie 1990. Fratele meu vitreg (care e pe jumatate ungur, voila, mon parti-pris ! :) locuia acolo. Nici acum nu e clar ce s-a întâmplat atunci. Au fost vechi tensiuni care au iesiit la iveala, sau a fost vorba de provocari ? Cui i-au folosit acele evenimente ? peste tot s-a vorbit si s-au aratat imagini cu violenta românilor desi principala victima (Mihai Cofariu) era român.

Statutul de tara toleranta ne poate fi de folos chiar pentru eventula Unire cu Basarabia. Am putea contracara astfel imaginea de tara "fascista" pe care ne-a facut-o presa comunista si rusofona !

Mircea-Gabriel said...

Uitam, exista teoria, interesanta de altfel, cum ca evenimentele de la Targu Mures ar fi fost orchestrate de KGB pentru mentinerea Romaniei (o tara care aparea sovina si cu grave
probleme etnice) in sfera ruseasca pentru un timp indefinit si pentru a-i calma avantul în privinta Basarabiei (ceva de genul, uita-te in curtea ta inainte de a râvni la alte lucruri !). In URSS, tarile baltice tocmai anuntasera ca vor sa devina independente, Moldova revenise la limba româna , trebuia intervenit ...

INconstantIN said...

Ah, deci aici era parti-pris-ul:D!!!
Am vazut un documentar cu imagini la cateva ore-zile dupa evenimentele de atunci si cu niste protagonisti buimaci care nu stiau ce, cine, de unde... Indrugau si ei in prostie de "teroristi", adica "revolutia" de la Bucuresti a fost transportata in esenta ei de eveniment si desfasurare si acolo. Un teatru ieftin si de prost gust. Mi-era mila de oamenii manipulati in asemenea hal.

Sa nu ne creada lumea nebuni si conspirationisti, dar eu accept scenariul cu implicarea rusilor in toata povestea de atunci, nu de alta, dar un brav fost KGB-ist acum face spume la gura cu Transilvania, mi se pare prea amuzant:))!!!

Mircea-Gabriel said...

Intr-adevar, ai spus bine : erau buimaci ! Cei din Targu - Mures nu au înnteles ce s-a intamplat. Nici ungurii si nici românii. De altfel partcipantii : unguri si romani au fost adusi cu camioanele din niste sate de pe langa Targu-Mures (asa cum minerii au fost adusi in ianuarie 1990 la Bucuresti spundu-li-se ca burghezii si mosierii vor sa fure revolutia !).

Evenimentele din martie 1990 ramân o enigma nedezlegata si atât timp cât nu exista o versiune oficiala credibila, este loc pentru speculatii si teorii ale conspiratiei :D

PS : acum sa nu crezi ca-i consider pe ungurii si românii din Targu -Mures un model de conlucrare interetnica. Sunt niste porci sovini cu totii ! :D dar au depasit totusi stadiul de a se injunghia pe strada. :)))

INconstantIN said...

P.S.-ul face toti banii!:))

Anonymous said...

Da, am putea sa le aratam tuturor cat de toleranti suntem si sa anulam Unirea Principatelor. Ba mai mult, ar trebui sa vedem care se trage din daci si care din romani si sa impartim ce ramane din Romania dupa criteriul asta. Si, bineinteles, am putea sa declaram cartierul Ferentari drept Regiunea Autonoma a Ciorditorilor din Buzunare...

INconstantIN said...

Eu cred ca trebuie sa fim cat mai atenti cu autonomia Ferentarilor, nu de alta, dar ne sare in cap Tinutul Rahova si atunci ne alegem cu un razboi civil pe cinste:D!