90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara sărbătoriţi la Chişinău şi Bucureşti

Aşa cum spuneam şi în postul 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria mumă pe 27 martie au loc o serie de evenimente dedicate Unirii de la 1918.

2 vor avea loc la Chişinău
, 1. neobosiţii Hyde Park vor organiza un miting în faţa Parlamentului şi apoi marş până în PMAN şi 2. O întrunire la Leogrand printre ai cărui organizatori se numără Forumul Democrat al Românilor din Moldova al lui Nicolae Dabija şi Asociaţia istoricilor din Republica Moldova. Cam ciudat şi inexplicabil să alegi o locaţie ca Leogrand pentru a sărbători 90 de ani de Unire, încă un mod de a toca aiurea nişte bani.

În Bucureşti, principalele evenimente au loc sub umbrela Zilelor Basarabiei organizate de Fundaţia pentru România şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni, filiala Bucureşti.


Fundatia Pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti anunta organizarea aniversarii Unirii Basarabiei cu Tara, maine, 27 martie, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Evenimentul realizat cu sprijinul centrului ArCub si al Primariei Municipiului Bucuresti se va desfasura pe parcursul zilei de joi la Manastirea Cernica si in Piata Universitatii. In dimineata zilei de 27 martie, la orele 10.30, circa 200 de studenti basarabeni vor depune coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica.

La ora 14.00, la sediul Arcub din strada Batistei 4 - vizavi de Ambasada SUA - are loc Conferinta publica "Basarabia la rascruce - Unirea dupa 90 de ani" unde va fi proiectat si filmul documentar "Basarabia Redivivus". Participa: oficiali, istorici, analisti, jurnalisti, studenti. Invitat de onoare: Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol timp de 12 ani, decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei.

In seara aceleiasi zile, la ora 19.30, se va derula in Piata Universitatii, sub deviza "Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa", un concert cu formatiile basarabene Lautarii impreuna cu maestrul Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.

Pe Blogul lui Victor Roncea am văzut că şi Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi-a anunţat participarea la conferinţa publică de care am vorbit mai sus.

Zilele Basarabiei este un proiect de succes care a ajuns anul acesta în Timişoara la cea de-a VIII-a editie. Mai nou, acest proiect s-a extins şi se desfăşoară cu acelaşi succes în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Constanţa. Pentru cei curioşi şi avizi de informaţie, aveţi un interviu cu Vlad Durnea, preşedintele OSB Bucureşti oferit celor de la Romanian Global News

Gata, fug şi eu în Universităţii, revin diseară cu poze şi post:)!

4 comments:

Anonymous said...

Este adevarat ca Chirtoaca vine la Bucuresti. A si fost deja astazi. Eu am aflat inca de cateva zile de cand viceprimarul Murgeanu a fost la Chisinau. :)

Anonymous said...

Scuze daca supar pe cineva.....,dar eu sunt de parerea ca: MOLDOVA=ROMANIA si ROMANIA=MOLDOVA.Sper ca Moldova sa devina membra UE si astfel se va produce unirea cu ROMANIA,cu EUROPA

Anonymous said...

La Timisoara o sa se sarbatoreasca cu rock :)

INconstantIN said...

@ Vitalie: Ei, na, asta e avantajul "meseriei" la tine:)!

@ moneyblog: Nu superi pe nimeni:)!

@ Silviu: Pai, si la Bucuresti sunt zdubii, bine, nu se compara nici pe departe cu Gandul Matei:)!