Modificări recente privind acordarea cetăţeniei române pentru basarabeni şi bucovineni

In Monitorul Oficial nr. 283/11 aprilie 2008, a fost publicata Legea nr. 70/2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 87/2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991.

Potrivit modificarilor aduse prin legea de aprobare, cererea de acordare sau, dupa caz, de redobandire a cetateniei romane se formuleaza in limba romana, se adreseaza Comisiei pentru cetatenie si se depune personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procura speciala si autentica la sediul Ministerului Justitiei, si este insotita de acte dovedind indeplinirea conditiilor prevazute de lege.

Indeplinirea sau, dupa caz, neindeplinirea conditiilor prevazute de dispozitiile legale pentru acordarea ori redobandirea cetateniei romane se constata printr-un raport motivat, care se adopta de Comisie cu votul majoritatii celor prezenti.

De asemenea, se stipuleaza ca in cazul in care se constata neindeplinirea conditiilor prevazute de lege, ministrul justitiei respinge, prin ordin, cererea de acordare sau de redobandire a cetateniei. [juridice.ro]

No comments: