Monument în memoria ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Basarabiei

Preiau de la Tudor Cojocari îndemnul de promovare a unui articol pe care acesta la rândul lui l-a primit de la Vlad Pârău, cetăţeanul român expulzat din RM şi declarat "persona non-grata" în Republica Moldova ca urmare a participării acestuia la o serie de manifestări publice, prilejuite de marcarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. Intenţia lor, respectiv, şi a mea, este să popularizăm acest articol pentru ca el să ajungă şi în mass media din România...

Protagonistul articolului de care vorbeam mai sus (unul deloc recent, îl citisem mai demult în Jurnal de Chişinău) este Domnul Victor Boian din comuna Carahasani, Ştefan Vodă, (fostul judeţ Tighina).

Acesta a construit, fiind ajutat de câţiva creştini şi de soţia Nina un monument în memoria ostaşilor români şi nemţi, morţi intre anii 1941-1944 la frontiera de pe râul Nistru. Mai mulţi săteni, foşti sau actuali activişti de partid, l-au ameninţat cu moartea. Unii au zis că trebuie scos la marginea satului şi împuşcat, alţii - să fie spânzurat pe Crucea din faţa bisericii.

"Eram gata să mor, dar să ridic acest monument cu orice preţ. Şi, când am observat că a cam slăbit puterea comunistă, mi-am zis că acu-i momentul, trebuie să repar o nedreptate istorică."

Citiţi continuarea acestui articol pe Blogul lui Tudor Cojocari.


23 martie PMAN Noua Dreapta Brasov la datorie in costum national 2

No comments: