Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu vor putea deţine anumite funcţii publice. Adoptată încă la 7 decembrie 2007 cu votul majorităţii comuniste, legea fusese remisă Parlamentului pentru reexaminare de către preşedintele Vladimir Voronin la 8 februarie. A fost adoptată, însă, astăzi cu votul deputaţilor comunişti şi creştin-democraţi.
Persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu vor putea deţine funcţiile, de exemplu, de preşedinte al Republicii Moldova, de membru al guvernului, de deputat în Parlament, preşedinte de raion, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate sau de membru al consiliilor de administraţie al Băncii Naţionale. [Legea dublei cetăţenii adoptată de Chişinău, BBC]
Ştirea e veche, e de joi. Proiectul de lege e şi el vechi. S-a făcut zarvă la apariţia acestui, s-a făcut zarvă şi acum. Un detaliu e foarte important, cel subliniat cu roşu. Să comparăm:
Vlad Cubreacov, preşedintele fracţiunii PPCD, a declarat următoarele: „Această decizie este una ilegală. Îmi pare grav şi abuziv ceea ce dorim noi să adoptăm. Suntem induşi în eroare. Nu ne putem pronunţa într-un subiect care nu ţine de Parlament. Eu cer anularea acestui pretins vot. Vreau să anunţ că fracţiunea PPCD va sesiza comisia de la Veneţia”. [Flux, Ediţia de Vineri Nr.41 din 12 octombrie 2007, Majoritatea comunistă continuă războiul împotriva României]
Acum stau şi mă întreb cât de ironic e uneori destinul. Nu, nenea Iura-Iuda?
P.S. Iar pe final, haideţi să vă arăt continuarea sarabandei de greşeli de mai devreme depistate la pe site-ul ziarului Jurnal de Chişinău.
Mai sus este primul paragraf din ştirea iniţială de pe BBC şi nu modificată de mine, aşa cum apare la începutul acestui post. La prima vedere totul e ok, doar că atunci când spui că "Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu vor putea deţine mai multe funcţii publice", automat spui că aceleaşi persoane ar putea deţine o singură funcţie publică.
Cei de la Mediafax au sesizat greşeala celor de la BBC şi evită folosirea lui "mai multe". Dar şi aici apare o problemă: "Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege prin care persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu vor putea deţine funcţii publice". Adică, nicio funcţie publică!
Formularea corectă e cea cu "anumite funcţii publice", aşa cum reiese din conţinutul ştirii şi din exemplele de funcţii publice prezentate mai sus.
Formularea corectă e cea cu "anumite funcţii publice", aşa cum reiese din conţinutul ştirii şi din exemplele de funcţii publice prezentate mai sus.
No comments:
Post a Comment