Torţa olimpică şi protestele anti-chineze la Chişinău

Torţa olimpică a ajuns ieri la Beijing transportată de la Atena la bordul unui avion Airbus 330. Imediat dupa sosirea în capitala chineză, torţa olimpică a fost adusă în cea mai mare piaţă din lume - Tiananmen, piaţa aia în care au fost măcelăriţi nişte studenţi în 1989, dacă mai ţine minte careva... piaţa aia care se află în ... China, ţara în care sunt schingiuiţi mii de oameni în închisori, ţara în care se scuipă pe convenţii şi alte tâmpenii şi nu există nici cea mai mică reţinere în a executa "inconvenienţii", aşa, că îi enervează nişte călugări care nu au ce face şi vor şi ei nişte libertate în plus. I-auzi, dle, câtă impetinenţă, bang-bang, ia d-aici freedom chinezesc:))!!!

Mă rog, mi se pare o tâmpenie la fel de mare ca olimpiada nazistă din 1936, sau ca cea de la Moscova din 1980. Lumea se mai zbate, mai protestează, dar fără prea mare efect, deşi chiar la începutul numărătorii inverse parlamentarii americani îşi anunţaseră intenţia de a boicota, oficial, competitia din China chiar pe 8 august 2007 atunci când începea numărătoarea inversă pentru debutul olimpiadei pe 8 august al acestui an.

Am găsit şi o sinteză-istoric făcută de Dana Conerth de la Ziua în articolul Jocurile Olimpice din China, boicotate de americani referitor la istoricul încercărilor de boicotare a olimpiadelor.


In 1956, Olanda, Spania si Elvetia si-au manifestat dezacordul fata de interventia sovietica in Ungaria, nefiind prezente la Melbourne. Aceeasi editie a Jocurilor Olimpice a fost boicotata de Cambodgia, Egipt, Irak si Liban. Editiile din 1968, 1972 si 1976 au traversat aceeasi problema a boicotului, de data aceasta tarile africane protestand fata de regimul de apartheid. La Montreal, 21 de tari africane au lipsit de la competitia olimpica. In 1980, SUA si alte 64 de tari au boicotat Olimpiada de la Moscova pentru a protesta fata de interventia sovietica in Afganistan. Franta si Marea Britanie nu s-au solidarizat cu aceasta pozitie. In replica, in 1984, URSS si alte 14 state "satelit" au lipsit de la Los Angeles. In 1988, Cuba, Etiopia si Nicaragua s-au aflat pe lista neparticipantelor, protestand in legatura cu atitudinea fata de RPD Coreeana. Din 1992, odata cu Olimpiada de la Barcelona, actiunile cu vadita tenta politica au luat sfarsit, asa incat, la Atena, in 2004, toate tarile aflate sub drapel olimpic au fost prezente la competitie.


Mă rog, până la urmă chinezii nu se stresează şi merg mai departe cu cântec şi voie bună proletară. A propos de proteste anti-olimpiada-de-la-Beijing, m-a surpins să văd extensii ale acestora şi la Chişinău.


Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău 230320081345 230320081346 230320081347 Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău 230320081349 Proteste anti-Olimpiada de la Beijing la Chişinău

No comments: