Work & Travel, studenţii moldoveni şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului din Republica Moldova

Click here for my posts in English or go here for you to get more details about INconstantIN!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Auzisem încă în toamna lui 2007 de scandalul legat de studenţii moldoveni care reveniţi după câteva luni de Work & Travel în Republica Moldova se trezeau exmatriculaţi de la instituţiile de învăţământ superior la care îşi făceau studiile. Recent, scandalul a căpătat noi dimensiuni (la un moment dat chiar şi Gândul scria despre studenţii moldoveni care rămân în SUA după încheierea programului Work & Travel), devenind un adevărat subiect de interes public.

Ieri, după ce m-am uitat ca un spectator fidel ce sunt, la frumuseţea de emisiune "În gura presei" a lui Mircea Badea (pe care taică-meu nu îl mai place deja, a zis că "e bou şi debil şi prea se crede el deştept Badea ista, că le ştie el pe toati"), am ajuns pe Moldova 1 unde era un alt Mircea, Surdu, moderând o dezbatere legată de subiectul "Work & Travel şi studenţii moldoveni".

La emisiunea în cauză mi-a fost dat să văd o minune: primul funcţionar guvernamental din Republica Moldova care părea că judecă atunci când vorbeşte. Era viceministrul de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului (în Reublica Moldova, spre deosebire de România, Cercetare nu există, sic!), Ion Ceban. Mă rog, nu o să vă povestesc acum ce s-a vorbit pe acolo, nu are rost. Ceea ce e evident este că Work & Travel este un izvor de bani buni, inclusiv pentru studenţi şi chiar ar fi păcat să nu să se încerce o soluţionare în favoarea participării acestora în programul respectiv constând în ajustarea programului de studii la instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova.

Se pare că profitabilitatea pentru toţi cei implicaţi în "Work & Travel" inclusiv, sau poate în mod special, partea americană şi-a spus cuvântul, pentru că într-un comunicat de presă a celor de la MET se spune astăzi printre altele: Ministerul Educatiei si Tineretului, ca rezultat al consultarilor cu reprezentantii administratiilor institutiilor de invatamint, Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova, reprezentantii organizatiilor studentesti si de tineret, managerii companiilor Work and Travel in Moldova, companiile sponsor din SUA, a decis recomandarea asigurarii de catre institutiile de invatamint superior a conditiilor necesare pentru participarea studentilor la program in perioada 18 mai - 13 septembrie 2008.

2 comments:

Anonymous said...

cam imi pare trasa de urechi aceasta perioada, in care studentii pot sta in SUA (18 mai-13 septembrie).
Cica s-a decis perioada asta, ca studentii sa reuseasca sa dea examenele inainte de a pleca. Nu inteleg cum sa reuseasca, daca, dimpotriva, au "mutat" termenul mai devreme?!

INconstantIN said...

Pai, exact, dau examenele mai devreme, respectiv, si in State pleaca mai devreme, asta e ideea:)!