Revolta filialelor locale ale pincipalelor partide politice din Republica Moldova: agitaţia preelectorală 2009 tot mai intensă

Click here for my posts in English or go here for you to get more details about INconstantIN!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mdro.blogspot.com

Scena politică din Republica Moldova e în continuă fierbere: se apropie 2009, anul alegerilor parlamentar-prezidenţiale. Au apărut noi formaţiuni politice, cea mai proeminentă fiind Partidul Democrat Liberal (fără nicio cratimă de import:D) condus de un personaj obscur, Vlad Filat, intrat în istorie ca primul politician din Republica Moldova înrolat în rândul bravei blogosfere moldoveneşti. A avut loc o fuziune între fostul Partid Social Liberal şi Partidul Democrat, una total anapoda, drept confirmare sunt numeroasele ieşiri în decor ale filialelor PSL care au declarat sus şi tare că nu îl vor pe liderul PD, Dumitru Diacov, cârmaci.

Cel mai dezolant episod al eşichierului politic republicmoldovean rămâne însă agonia continuă a Partidului Popular Creştin Democrat al lui Iurie Roşca. După penibilitatea redeschiderii cazului lui Vlad Cubreacov, această Scufiţă Roşie politică dispărută-apărută în codrii fioroşi ai politicii de la Chişinău, a urmat o batere amicală pe umăr venită de la Vladimir Voronin care vorbea despre Roşca în termeni de " curvă politică pricepută cel mai abil politician din Republica Moldova". Da, între timp, dosarul lui Cubreacov a intrat iar la proceduri intense de prăfuire, că deh, Roşca şi-a moderat tonul anti-comunist reaprins după alegerile locale din iunie 2007, parat de comunişti cu dosarul lui Cubreacov.

Comuniştii, pătrunşi de importanţa propagandei (de-ar şti sărmanul Goebbels), au scos canalul public român, TVR1 de prin televizoarele oamenilor care pe lângă o Andreea Marin cu "Surprize, Surprize" şi Maria Murărescu, "Tezaur Folcloric", mai vedeau şi nişte ştiri, analize, emisiuni cât-de-cât acceptabile şi libere de spiritul comunist. A propos, mulţi spun deja că dosarul TVR1 va ajunge încet, dar sigur la CEDO. Totuşi, satisfacţia unui nou proces câştigat împotriva guvernării comuniste va costa sărmanii contribuabili vreo câteva sute de mii de euroi, asta pe lângă faptul că în tot acest timp nu vom prinde nici umbră de TVR1 în Republica Moldova. Că tot vorbeam de PPCD, aceştia au mers pe urmele comuniştilor, mai ştiţi privatizările forţate ale postului de radio Antena C şi ale EU TV?

O altă schimbare care a caracterizat scena politică din Republica Moldova la sfârşit de 2007 început de 2008 a fost activizarea promotorilor unionismului. După Forumul Democrat al Românilor al lui Nicolae Dabija, apare Mişcarea Unionistă din Republica Moldova. Apoi, Partidul Liberal, condus vitejeşte de primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a organizat o serie de acţiuni cu caracter vădit unionist. E bine pe de o parte, e foarte rău pe de alta. Lipsa unui front comun şi acuzaţii de diversiune între aceşti actori nu fac decât să diminueze atât din importanţa formaţiunilor propriu-zise cât şi din esenţa acţiunilor întreprinse.

Una peste alta, este evidentă agitaţia crescândă a actorilor politici din Republica Moldova pe fundalul alegerilor din 2009 în care pe lângă un nou parlament ne vom trezi şi cu un nou preşedinte. Foarte importante în acest context sunt şi mişcările din teritoriu unde filialele sunt antrenate într-un activ proces de renegare a centrului. Cel mai curios lucru în toată această mişcare browniană e că multe din aceste filiale refuză deocamdată să anunţe adeziunile politice post-renegare. O mişcare înţeleaptă expectativa acestora, de ce să nu mai aştepte un pic şi mai apoi să se alăture celor cu şanse mai mari la alegerile din 2009, mi se pare absolut logic.

1. In cadrul sedintei de azi a Consiliului raional Telenesti Eugen Manoli, vice-presedintele raionului a facut o declaratie din numele a 17 alesi locali din partea PPCD, in care a anuntat ca acestia parasesc respectiva formatiune politica si se declara alesi locali independenti. In afara de vice-presedintele raionului E. Manoli declaratia a fost semnata si de catre alti activisti ai PPCD din teritoriu: Vadim Lelic, primarul orasului Telenesti, Igor Botezat, vice-primarul orasului Telenesti, Stefan Rosca, primarul de Zgardesti etc. in total 17 alesi locali. Atat vice-presedintele raionului dar si ceilalti semnatari ai declaratiei nu au dorit sa dea alte amanunte pentru presa.

2. Conducerea fostului Partid Social-Liberal din Ungheni nu-si vede locul in noua formatiune ce s-a creat dupa fuzionare, Partidul Democrat. Intr-o declaratie, remisa presei de catre conducerea locala a fostului PSL, semnatarii lasa sa se inteleaga ca sunt dezamagiti de intentiile liderilor de la Chisinau de a-si gasi loc la “masa marelui ospat, care se cheama conducerea statului”, uitand cu desavirsire de situatia in care se afla poporul. Tototdata, dansii declara ca fiecare membru PSL din Ungheni este liber sa decida ce e mai bine pentru el.

Who's next?

4 comments:

Anonymous said...

1. Nu prea se observa existenta unor "unionisti" pe la Chisinau. Ai vazut ceva ce nu observa lumea din Chisinau?
2. Dorin Chirtoaca nu este presedinte PL, "dorinel" nu este decat un kopil cu handicap.
3. In pofida a tot fel de manevre PPCD reuseste sa se mentina pe plan politic destul de bine. In plus cel mai mult mira faptul ca alesii locali, iesiti din PPCD "nu doresc sa faca nici o declaratie presei".
Oare poate din simplul motiv ca nu gasesc nici un motiv pentru iesire care ar parea normal in fata opiniei publice?

INconstantIN said...

Octavian, Noua Generatie mai traieste, vad!:D

1. FDR si MUM sunt unuionisti, prietene! Mai mult, citeste mai jos si anuntul cu mitingul din 23 martie. Stii cum e cu ochelarii si caii?

2. Dorin Chirtoaca este vicepresedinte al PL, am zis eu cumva ca e presedinte? Eu inteleg ca pentru tine si restul de pe la PPCD "a conduce un partid" presupune existena unui SINGUR lider. Deh, nenea Iura e de vina:))!

3. Argument de prost gust pe care nici nu il mai comentez. De ce vrei tu neaparat sa nu vezi mai departe decat ligheanul cu politichii PPCD?

Anonymous said...

Bine ai punctat alineatul despre unionisti.
Un comentariu mai larg, vezi la mine pe blog:
http://ionsurdu.wordpress.com/2008/02/22/unionistii-si-mitingurile-lor/

INconstantIN said...

Vazut, perfect de acord!