Premiile Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc

  • S-a terminat Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc. Urmează premiile
Ieri s-a terminat analiza voturilor pentru blogurile înscrise la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc. Am spus de la bun început că m-am înscris în acest concurs pentru a îmi legitima oarecum apartenenţa la blogosfera din Republica Moldova. Eram conştient însă că în acelaşi timp legitmam prin înscrierea mea un eveniment al unui grup de oameni printre care se ştiau deja câştigătorii.

Mai ţineţi minte postul Pariul pe 10 beri cu Vlad Namaşco referitor la câştigătorii Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc, în care Vlad Namaşco, unul din membrii juriului Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc a refuzat să accepte pariul în care eu spuneam clar că ştiu cum vor fi redistribuite voturile la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc. Cool, nu?:D


  • Votul meu la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc
Înainte de a vorbi despre tot ceea ce înseamnă Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc, haideţi să vă arăt cum ar trebui să arate logic şi normal votul final al acestui concurs:

Cel mai bun articol de blog - Deşi managerii din România nu vor să investească în campanii de marketing pe bloguri, este evident că Internetul revoluţionează campaniile electorale

Blog societatea civilă - Curaj.NET

Lansarea anului - INconstantIN’s Blog

Blog de specialitate - BLOG - Server.Md (chiar dacă înainte mergeam pe mâna celor de la Generatia Zdrobita)

Blog Media - Public Policy Watch

Blog Personal - INconstantIN’s Blog

  • De ce ar trebui să câştige INconstantIN's Blog şi de ce nu va câştiga:))

Partea proastă cu acest clasament este că un blog - INconstantIN's Blog - ar câştiga la tocmai 3 categorii, prea mult, nu? În plus, autorul acestui blog, adică eu, e prea underage pentru a câştiga prea multe şi e prea ne-prietenos cu membrii juriului:))! Apoi, dacă 3 premii ar merge la INconstantIN, se supără restul de participanţi.

INconstantIN nu a băut bere, nu a făcut proiecte comune şi nu interacţionează atât de des cu membrii juriului. În plus, spre deosebire de ceilalţi participanţi la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc, INconstantIN şi-a permis să critice lucruri legate de concursul propriu-zis şi de proiectele unor membri ai juriului.

Nu contează că în 4 luni de blog INconstantIN's Blog a ajuns cel mai citit blogger din Republica Moldova cu cel mai mare trafic şi cea mai mare autoritate Technorati şi Alexa. Astea sunt detalii neimportante:))! LOL!

Totuşi, pentru mine singurele două criterii care sunt în măsură să dea o apreciere OBECTIVĂ unui blog rămân a fi: traficul şi autoritatea (Technorati sau Zelist, dacă vreţi), aşa cum spunea şi VisUrât când se mira de prezenţa în cea de-a doua etapă a RoBlogFest a unor bloguri cu 200 de vizitatori pe săptămână. Juriul şi "voturile" sunt o sumă de subiectivisme, relevante doar într-o anumită măsură, or la aceste două capitole nu prea am concurenţi:D. Ca să fac o analogie, îmi aduc aici aminte de o dezbatere dintre doi francezi iluştri: Rousseau vorbea de "Voinţa unei naţiuni" ca determinant al interesului naţional, în timp ce Condorcet demonstra că "voinţa unei naţiuni" nu poate fi suma voinţei individuale a cetăţenilor unei naţiuni. Ce zile am ajuns, să vorbesc de Rousseau, Condorcet şi traficul unui blog:))!

Până una alta, ca să nu spună lumea că sunt nesuferit şi vreau premii la toate cele trei categorii înscrise, sau că eu însumi sunt subiectiv atunci când îmi doresc câştigarea celor 3 categorii, haideţi să facem o mică demonstraţie de forţă, înainte de intrarea în ultima săptămână de jurizare la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc

Luăm în calcul 2 factori obiectivi pentru analiza blogului INconstantIN's Blog:

1. Trafic. Verificaţi top20.md unde dacă nu era blogul colectiv al celor de pe curaj.net cu siguranţă aş fi fost pe primul loc în top. Verificaţi trafic.ro, arătaţi-mi un alt blog înscris la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc care nu că să fie mai sus decât mine în top, ci măcar la 50 de locuri în spatele meu. Nu căutaţi degeaba:D Uitaţi-vă la Alexa ranking, la urma urmei.

"Păi, da, dar traficul nu întotdeauna este un indicator al bunătăţii unui blog, pentru că există destule bloguri bune cu trafic redus". Yep, right!:)) Aceasta e replica looserilor. Am mai spus şi eu, au mai spus şi alţii mai deştepţi ca mine: atunci când un blog este considerat bun, dar nu reuşeşte să adune constant mai mult de 100 de vizitatori unici pe zi la 3-4 luni de la lansare, bunătatea acestuia este mult prea dubioasă:)! Ştiţi câte bloguri înscrise la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc au constant peste 100 de vizitatori unici pe zi? Vă spun eu, unul singur, vă las pe voi să îl descoperiţi:D. "Oricum, chiar dacă nu are trafic mare, are în schimb autoritate"! Ok, dacă ţinem cont doar parţial de factorul "trafic", ajungem la factorul "autoritate".

2. Autoritate. Verificaţi Technorati, acum am 93 la activ. Arătaţi-mi un blog înscris la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc care nu că să aibă indice de autoritate mai mare, ci să fie la măcar 50 de locuri în spatele meu. Nu căutaţi degeaba, nu o să găsiţi. Cel mai aproape de mine în Technorati e blogul unui membru al juriului, cel al lui Mihai Moscovici care are 42 la activ, sau are cineva mai mult şi nu ştiu eu? Şi, atenţie, asta în condiţiile în care blogul meu este unul pe Blogger (blogspot) şi nu are opţiunea de trackback, cea care contribuie consistent la creşterea autorităţii Technorati pentru blogurile de pe WordPress.

Alt factor obiectiv nu există, mai ştiţi voi vreunul? Ar mai putea fi unul semi-obiectiv, un link spre un post de-al meu dinspre cel mai mare blogger din România, dar cred că asta nu se pune, nu?:D

Singurul lucru la care nu-s mai tare decât alţi bloggeri înscrişi la Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc este Page Rank-ul. Dar să nu uităm, eu am doar 3 luni şi am deja un PR3, sunt sigur că la un an de blogging voi avea un PR5 garantat. Bine, faza cu page rank nu poate fi utilizată ca factor obiectiv, ca dovadă uitaţi-vă pe Blogul meu din comunitatea Voce pe care am postat doar 3 articole în 2 luni, dar care are la fel PR 3:))!

Şi că tot am vorbit mai sus de diferenţa dintre Blogger (blogspot) şi WordPress, mă văd nevoit să recunosc: da, WordPress e mai bun ca Blogger (blogspot), este evident, iar faptul că am ales anume această platformă de blogging este un handicap care mă privează de cele câteva plugins-uri vitale pentru o mai bună vizibilitate a blogului. Şi da, o să mă mut din aprilie pe WordPress. Intenţionasem să o fac mai devreme, dar acum aştept lansarea domeniului .blog să văd ce şi cum şi să mă mut cu tot cu domain. Mai mult, strâng banii din AdSense ca să îmi pot permite şi un hosting decent, dar şi un design profesionist. Sigur, faptul că am blogul de doar 3 luni şi ceva e şi ăsta un handicap, dar faptul că în 3 luni am reuşit sa ajung acolo unde alţii într-un an nu au reuşit, e ceva, nu? Ce să mai, mi-s un Făt-Frumos al blogosferei moldoveneşti:))!

  • De bine, de nicicum şi de rău despre Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc

DE BINE:

  • Iniţiativa în sine este lăudabilă şi a contribuit cu siguranţă la promovarea unor bloguri, chiar dacă blogosfera moldovenească e mică şi ca dimensiune şi ca impact.
  • Acoperirea media a evenimentului a fost mai mult decât OK, chiar şi Internetics a avut un interviu cu unul din membrii juriului.
  • Designul paginii festivalului, mai bun şi decât cel al RoBlogFest.
  • Denumirea concursului, un simplu MoldBlogFest ar fi sunat neinspirat, plictisitor şi neoriginal.
  • Prezenţa în juriu al bossului Neogen (Călin Fusu )şi al şefului BlogAgency (Ionuţ Oprea).

DE RĂU:
  • Am mai spus deja faptul că nu înţeleg de ce organizatorii Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc, nu au inclus în concurs şi categoria "cel mai bun blog", simplu, clar şi cuprinzător (deşi se pare că până la urmă cel mai bun blog va fi considrat blogul care va câştiga caetgoria "cel mai bun blog personal").
  • Procestul de votare similar oarecum celui de la RoBlogFest - votul este netransparent şi nimeni nu ştie ce şi cum. Contraexemplu: Bloggeri.ro

DE NICICUM:
Una peste alta, aplauze pentru organizatori şi participanţi:D! Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, blogosfera, blogosfera, blogosfera moldovenească!

  • Programul zilei de 22 martie

Blogovăţ 2008 va începe la ora 11:00 în incinta Universităţii de Stat, blocul principal, cu un şir de prezentări subiectul cărora va fi blogul şi blogosfera moldovenească. Din păcate nu dispunem de un local mare pentru această activitate, avem la dispoziţie doar 30 locuri, deci intrarea va fi pe baza invitaţiilor. Dar, vom încerca să facem live streaming pentru a cuprinde un auditoriu cît mai mare, cu detalii despre transmisiune vom reveni în ziua evenimentului.

I. 11:00 Itroducere în eveniment

Prezentatori şi subiectele abordate:

Vitalie Sprînceană --- Blog şi (sau) ziar (cel care îmi explica mie "pe gratis"cum e treaba cu Papa:)))
Lucia Candu --- Blog şi Societatea Civilă (bloggeriţa din spatele Public Policy Watch, îmi place cum scrie )
Eugen Luchianiuc --- Blogurile corporative (bloggerul cu probleme serioase de limbă română)
Vladislav Namaşco --- Microblogging – scurt, clar, cuprinzător (membru al juriului Blogovăţ, bloggerul care a refuzat pariul cu 10 beri:)))
Valeriu Tihai --- Blogosfera Moldovenească (încă un membru al juriului)
Vitalie Eşanu --- Democraţia de mâine (bloggerul care a pornit AddUpp!, i-aş recomanda pentru această temă blogul colegului meu de doctorat, Politică şi New Media, unul din premianţii RoBlogFest, de altfel )

II. 14:00 Decernarea premiilor Blogovăţ 2008 va începe la ora 14:00 în incinta Universităţii de Stat, blocul principal, cabinetul 416.

Invitaţi sînt toţi participanţii şi neparticipanţii la concurs, fără exclusivitate!


III. 16:00 Petrecere. După premiere vom merge împreună într-un local pentru a continua socializarea.

  • Concluzii
Aştept premiile pentru a comenta şi promit că după aia nu mai scriu despre Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc în vecii vecilor, amin!:D

Repet, iniţiativa este lăudabilă pentru că popularizează blogosfera din Republica Moldova. Cel mai tare blogger din Republica Molodva în prezent sunt eu (vezi mai sus:D). Deşi greu, dar sigur, blogosfera moldovenească se extinde, iar noii bloggeri care au ceva în cap se vor orienta spre blogurile cu trafic şi autoritate din blogosferă un link pe care îţi trimite destui vizitatori că să impresioneze. Astfel, un silogism simplu arată că principalul câştigător al Blogovăţ, Festivalul Blogului Moldovenesc sunt eu:))!

Sigur, ţinând cont de toate cele spuse mai sus, nu ar fi cazul să merg la semi-farsa de pe 22 martie, dar, urmând singurulu principiu care contează "Fie PR-ul cât de mic, tot mă face mai voinic", voi onora cu prezenţa mea evenimentul:D. Aşa că o să ajung şi eu vineri pe la Chişinău pe la USM (cam des în ultimul timp, ba la examen ONU, ba la premiile Blogovă:D) unde sper să dau mâna cu Alex Pumnea aka ProbloggerMD, Ion Surdu aka Ion Surdu:D, Alex aka AmdeusLibero, Vultoor aka Ştefan Nistor, Pavel Ciorici aka Pavel Ciorici:D, Strangernme aka Iuliana Briceag, Vacanţe.md aka Turistu şi restul de lume bună care nu se va speria de mine, că, na eu m-am ras în cap că am crezut că nu trebuie să ies în lume la evenimente oficiale în viitorul apropiat:))!

6 comments:

Anonymous said...

@Otto, l-am citit in intregime. :)

@INconstantIN, lasa ca a mai ramas putin si trece si asta ;)

INconstantIN said...

Abia astept sa ne cunoastem face to face:)! Sunt curios ce au hotarat ei acolo:D!

Anonymous said...

E precum Sutu a fost trecut la juriu, da' el participa la vot popular. Iar eu, la ClujBlogFest, am fost sponsor la cel mai prost.

Ideea nu cred că-i totuși atât de strică. Nu-s CHIAR așa mulţi care ar vota fiindcă ar auzi PRIMA dată de tine din blog-roll de pe site-ul festivalului.

Ne știn toţi între noi oricum, la urma urmei.

Deci nu te agita, că nu perzi de aia. Perzi de altceva. :P

INconstantIN said...

Darius, eu mă agit că mă enervează farsele şi făcăturile:D, ceva de genul VisUrat cel mai bun blog de divertisment:))! LOL!!!

Evident, ai perfecta dreptate, nu de aia pierd eu ca nu as fi bun, ci pentru că sunt alţii care trebuie să fie mai buni:))!

Anonymous said...

Nu are nici un rost sa te agiti, farse si facaturi s-au facut mereu si se vor mai face...

INconstantIN said...

Da, stiu, doar ca farsa asta e prea pe fatza:))!