Jurnal de Chişinău îşi bate joc de limba română din contul contribuabililor români

Ieri am citit pe site-ul ziarului Jurnal de Chişinău o bătaie la cur subtilă aplicată celor de la EU TV (au folosit "pisimist" în loc de "pesimist" în cadrul unei emisiuni) care, vezi Doamne, sunt nişte agramaţi şi siluiesc fără milă şi abstinenţă patriotică orificiile ortografiei limbii române.

Nu mă erijez în apărătorul Televiziunii lui nenea Iura Roşca, mai ales că văd că se iubeşte în continuare cu Vladimir Voronin (creştin-democraţii au susţinut în Parlament legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice!). Doar că mi se pare năstruşnică ideea Jurnalului de Chişinău, publicaţie care mănâncă sume enorme de bani oferite de Guvernul României pentru susţinerea şi promovarea românismului în Republica Moldova. Cum? Prin Departamentul Relaţii cu Românii de Pretutindeni - DRRP.

Schema e simplă. Guvernul dă bani pentru proiectele controlate de DRRP. Cei de la Departamntul respectiv dau bani unor inşi ca Val Butnaru şi Nicolae Dabija cu condiţia ca şi lor să le revină ceva. Butnaru şi Dabija îşi umplu redacţia cu jurnalişti de mâna a treia pe care îi şi plătesc într-un mod corespunzător, iar fondurile consistente merg spre afaceri personale ale clanului care suge bani de la contribuabilii români, de fapt.

Pe voi vă mai miră asemenea combinaţii? Pe mine nu. Cum spuneam, mi se rupe de faptul că Jurnal de Chişinău s-a apucat să numere ouăle exprimării buclucaşe de la EU TV. Ceea ce mi se pare însă enervant e că Jurnal de Chişinău o face în condiţiile în care publicaţia respectivă abundă în greşeli, pe sistemul "paiul şi bârna". Deci, ia să ne uităm cu un grad de atenţie sporit la pagina de start a site-ului Jurnalului de Chişinău.

sa nu mai revina mdro.blogspot.com1. Să "nu mai revină". Nu cred că e cazul "să mai repet iarăşi din nou":D explicaţia pentru pleonasmul de mai sus, nu?

Victor Ţvircun apozitie mdro.blogspot.com2. Lipsesc nişte virgule acolo absolut inerente în cazul unei apoziţii: "ex-ministrul Educaţiei şi Tineretului, Victor Ţvircun, nu a mai..."


pasat+il+numeste+prost+pe+Gurbulea+mdro.blogspot.com3. Am întrebat ieri vreo câţiva oameni dacă înţeleg această sintagmă "X îl numeşte pe Y mincinos" şi toţi mi-au răspuns foarte simplu şi clar: "Adică?":))!

Nelly Ciobanu fraza greoaie mdro.blogspot.com
4. Ia uitaţi aici ce frază de mare impact!!! Principiul e simplu, mult şi bine:))!

Geta Burlacu s-a filmat mdro.blogspot.com5. Forma reflexivă a lui "A se filma" presupune un lucru de genul "m-am filmat eu pe mine însumi/însămi", or nu cred că Geta şi-a luat telefonul în mână şi s-a filmat pe ea şi pe fiică-sa pentru videoclip:))!!! Aici e un calc stupid din rusă.

doua femei s-au batut mdro.blogspot.com6. Fie pui virgulă după "două femei", fie scoţi virgula aia de dinaintea lui "au avut"!

Rockerii+din+Moldova+si+Federatia+Basarabenilor+din+Romania+mdro.blogspot.com7. Şi cireaşa de pe tort, sau cum am văzut pe la unii, "căpşunica de pe tort":D, e ştirea cu festivalul "Zilele Basarabiei" de la Timişoara. Eu ştiam că Organizaţia Studenţilor Basarabeni este cea care a iniţiat şi care "e responsabilă" de Festivalul respectiv an de an, inclusiv în 2008. În plus, până azi nu am mai auzit de "Federaţia basarabenilor din România":))! Na, explicabilă eroare dacă ne uităm la numele jurnalistei! Hai că am fost rău aici:D!

Gândiţi-vă câte zeci de greşeli se ascund în fiecare din articolele respective!!!

Una peste alta, ideea era simplă, nu o face pe lupul moralist când tu însuţi eşti un schilod în ale ortografiei. Eu îmi permit să am scăpări, să nu pun virgule, să sar vreun semn de punctuaţie pentru că eu nu sunt o instituţie care consumă o groază de bani pentru a scrie, asta pe lângă faptul că eu nu am la dispoziţie serviciilie unui corector. Mă rog, Dumnezeu cu mila şi statul român cu banii, voi să fiţi sănătoşi, nu?:))

A propos, eu am un motiv în plus să nu îmi placă Jurnal de Chişinău. Spre deosebire de alte două ziare care contează, Timpul şi Flux, JdC nu a suflat nicio vorbă despre blogosfera din Republica Moldova. Păi, la cât de concentraţi sunt oamenii în a scrie articole acoperite cu spumă de ortografie de înaltă calitate, nici nu mai au timp să vadă ce se petrece în jurul lor:))!

Deci, e clar, cum ajung acasă îi bag pe ai mei în şedinţă de familie. Subiectul la zi va fi: Abonament la Jurnal de Chişinău? Nu! Abonament la Timpul? Da! Mă bucur că măcar soră-mea are capacitatea necesară de diferenţiere calitativă de ordin massmediatic hardcopy şi citeşte doar Timpul, tot timpul:)!

Related posts:

2 comments:

Anonymous said...

Fluxul e mult mai slab decat Jurnalul de Chisinau. Da, pe timpuri Fuxul era una dintre cele mai citite publicatii din MD... Acum insa a decazut totalmente... Exagerezi cand pretinzi ca Fluxul conteaza... Pentru cine conteaza? Ariadna

INconstantIN said...

Nu am spus ca Fluxul e mai bun decat JdC. Am spus doar ca mai conteaza, desi din ce in ce mai putin:D! Stiu si eu vremurile cand se lauda cu tiraje de 64.000, desi a treia parte erau toti membri de partid, ca si acum de altfel:))!